Dátum pridania:27.12.2024
Mali by ste vedieť, že v čase medzi podávaním jednotlivých dávok chemoterapie ste najcitlivejší na infekcie. Liečba svojím pôsobením na kostnú dreň môže dočasne, v období 1 – 3 týždňov po chemoterapii, utlmiť krvotvorbu. Pokles počtu bielych krviniek (leukocytov) vedie ku zníženiu odolnosti organizmu voči baktériam, plesniam, vírusom a parazitom. Chorí môžu byť ohrození vznikom infekcie okrem iného aj v súvislosti s príjmom stravy, obzvlášť pri nedodržiavaní základných hygienických pravidiel. Zvlášť výrazne sa tento problém objavuje u chorých liečených pre zhubné ochorenie krvi, u ktorých chemoterapia, poprípade rádioterapia pred transplantáciou kostnej drene alebo periférnych kmeňových buniek, spôsobuje značný pokles bielych krviniek.
Preto odporúčame počas liečby stravu s nízkym obsahom mikroorganizmov a dodržiavanie niektorých pravidiel pri používaní potravín.
- Dbajte na správne skladovanie potravín, napr. teplé jedlá po vyhotovení nenechávajte na platni, ale rozdeľte ich na porcie a uchovajte v chladničke. Nikdy neuchovávajte potraviny v nepriedušných igelitových či mikroténových vreckách, toto prostredie podporuje rast plesní.
- Nekonzumujte potraviny so skončenou záručnou lehotou.
- Vyhýbajte sa potravinám s obsahom plesní (napríklad syry s plesňou).
- Pokrmy s vajcami jedzte iba dobre tepelne upravené.
- Ovocie a zeleninu pred jedlom dobre umyte, najlepšie ošúpte.
- Umývajte si dôkladne ruky vždy po použití WC, po príchode z verejných priestorov (električka, vlak, kino...) a akejkoľvek činnosti s peniazmi (mincami i bankovkami).
Rizikovými potravinami sú:
- surové mlieko (priamo od kravy, kozy alebo ovce, z farmy nepasterizované a pod),
- dlho otvorené škatuľové mlieko skladované v chladničke,
- mliečne výrobky so živými kultúrami a baktériami mliečneho kvasenia,
- plesňové syry – napr.: Niva, Hermelín; zrejúce syry – Romadúr, syrčeky a pod.,
- domáce údené mäso a údené ryby,
- surové mäso a polosurové mäso – tatársky biftek, carpaccio, steak,
- jedlá z veľkoprodukcie – hotová sekaná, tlačenka, pretože môžu rýchlo podliehať skaze a je tu vysoká možnosť druhotnej kontaminácie, ktorej zdrojom je skladovanie či manipulácia v spoločných priestoroch so surovým mäsom,
- údeniny s plesňou na obale – maďarské salámy,
- údeniny vyrábané sušením surového masa – Poličan, Herkules,
- Lovecká saláma, čabianska klobása a pod,
- krájané salámy – pre riziko zlej hygieny krájačov, skladovanie vo vitrínach pri nevhodnej teplote, manipulácie predavača (nečistota rúk), to všetko môže spôsobiť problém,
- údené ryby, napr. makrela; marinované – napr. zavináče, pečenáče; surové – napr. ustrice; niektoré plody mora, suši,
- surové vajcia – vajcia varené „namäkko“, praženica a nedostatočne tepelne upravené vajcia,
- zle skladované pečivo v igelitových vrecúškach, pretože môže obsahovať plesne,
- zelenina konzervovaná kvasením – kapusta, nakladaná zelenina,
- surová zelenina, ktorú nemožno dobre umyť a olúpať – hlávkový šalát, cibuľa, cesnak,
- ovocie, ktoré sa nedá dobre umyť a olúpať – jahody, slivky, čerešne, hrozno, atď., z jablka odstraňujeme oblasť stopky a jadrovník,
- sušené ovocie, orechy, mandle, búrske oriešky pre nebezpečenstvo plesní,
- voda zo studne alebo prírodných vodných zdrojov; čapované pivo, víno,
- korenie, ktoré nebolo tepelne spracované v pokrme,
- v reštaurácii si vyberajte jedlo, o ktorom viete, že musí byť dobre tepelne upravené a kde nehrozí nebezpečenstvo, že ide o pokrm ohriaty napr. z predchádzajúceho dňa,
- šaláty s dresingami.
Zdroj: vyzivavchorobe.sk