Vyhľadávajte medzi 750 zariadeniami po celom Slovensku
registrácia prihlásenie
Odporúčanie výživy pre chorých s potlačenou imunitou
Dátum pridania:

Mali by ste vedieť, že v čase medzi podávaním jednotlivých dávok chemoterapie ste najcitlivejší na infekcie. Liečba svojím pôsobením na kostnú dreň môže dočasne, v období 1 – 3 týždňov po chemoterapii, utlmiť krvotvorbu. Pokles počtu bielych krviniek (leukocytov) vedie ku zníženiu odolnosti organizmu voči baktériam, plesniam, vírusom a parazitom. Chorí môžu byť ohrození vznikom infekcie okrem iného aj v súvislosti s príjmom stravy, obzvlášť pri nedodržiavaní základných hygienických pravidiel. Zvlášť výrazne sa tento problém objavuje u chorých liečených pre zhubné ochorenie krvi, u ktorých chemoterapia, poprípade rádioterapia pred transplantáciou kostnej drene alebo periférnych kmeňových buniek, spôsobuje značný pokles bielych krviniek.

 

Preto odporúčame počas liečby stravu s nízkym obsahom mikroorganizmov a dodržiavanie niektorých pravidiel pri používaní potravín.  

  • Dbajte na správne skladovanie potravín, napr. teplé jedlá po vyhotovení nenechávajte na platni, ale rozdeľte ich na porcie a uchovajte v chladničke. Nikdy neuchovávajte potraviny v nepriedušných igelitových či mikroténových vreckách, toto prostredie podporuje rast plesní. 
  • Nekonzumujte potraviny so skončenou záručnou lehotou. 
  • Vyhýbajte sa potravinám s obsahom plesní (napríklad syry s plesňou). 
  • Pokrmy s vajcami jedzte iba dobre tepelne upravené. 
  • Ovocie a zeleninu pred jedlom dobre umyte, najlepšie ošúpte. 
  • Umývajte si dôkladne ruky vždy po použití WC, po príchode z verejných priestorov (električka, vlak, kino...) a akejkoľvek činnosti s peniazmi (mincami i bankovkami). 

 

Rizikovými potravinami sú:  

  • surové mlieko (priamo od kravy, kozy alebo ovce, z farmy nepasterizované a pod), 
  • dlho otvorené škatuľové mlieko skladované v chladničke, 
  • mliečne výrobky so živými kultúrami a baktériami mliečneho kvasenia, 
  • plesňové syry – napr.: Niva, Hermelín; zrejúce syry – Romadúr, syrčeky a pod., 
  • domáce údené mäso a údené ryby, 
  • surové mäso a polosurové mäso – tatársky biftek, carpaccio, steak, 
  • jedlá z veľkoprodukcie – hotová sekaná, tlačenka, pretože môžu rýchlo podliehať skaze a je tu vysoká možnosť druhotnej kontaminácie, ktorej zdrojom je skladovanie či manipulácia v spoločných priestoroch so surovým mäsom, 
  • údeniny s plesňou na obale – maďarské salámy, 
  • údeniny vyrábané sušením surového masa – Poličan, Herkules, 
  • Lovecká saláma, čabianska klobása a pod, 
  • krájané salámy – pre riziko zlej hygieny krájačov, skladovanie vo vitrínach pri nevhodnej teplote, manipulácie predavača (nečistota rúk), to všetko môže spôsobiť problém, 
  • údené ryby, napr. makrela; marinované – napr. zavináče, pečenáče; surové – napr. ustrice; niektoré plody mora, suši, 
  • surové vajcia – vajcia varené „namäkko“, praženica a nedostatočne tepelne upravené vajcia, 
  • zle skladované pečivo v igelitových vrecúškach, pretože môže obsahovať plesne, 
  • zelenina konzervovaná kvasením – kapusta, nakladaná zelenina, 
  • surová zelenina, ktorú nemožno dobre umyť a olúpať – hlávkový šalát, cibuľa, cesnak, 
  • ovocie, ktoré sa nedá dobre umyť a olúpať – jahody, slivky, čerešne, hrozno, atď., z jablka odstraňujeme oblasť stopky a jadrovník, 
  • sušené ovocie, orechy, mandle, búrske oriešky pre nebezpečenstvo plesní, 
  • voda zo studne alebo prírodných vodných zdrojov; čapované pivo, víno, 
  • korenie, ktoré nebolo tepelne spracované v pokrme, 
  • v reštaurácii si vyberajte jedlo, o ktorom viete, že musí byť dobre tepelne upravené a kde nehrozí nebezpečenstvo, že ide o pokrm ohriaty napr. z predchádzajúceho dňa, 
  • šaláty s dresingami. 

 

Zdroj: vyzivavchorobe.sk

Lajknite a sledujte nás na
O výhodách portálu DomDochodcov.sk