Vyhľadávajte medzi 750 zariadeniami po celom Slovensku
registrácia prihlásenie
Mozog sa dá „preškoliť“ na zdravé potraviny
Dátum pridania:

Mozog môže byť pretrénovaný na uprednostňovanie zdravých potravín namiesto vysokokalorického jedla a to pomocou stravy, po ktorej nepociťujeme hlad.
Toto tvrdenie vyplýva zo štúdie, na ktorej sa zúčastnilo 13 osôb trpiacich nadváhou, ale inak v dobrom zdravotnom stave.
Výskum bol zameraný na dietny program, kde sa skúmalo, či zmena stravy pôsobí na mozog a mení tak jeho reakciu na vysoko alebo nízko kalorickú stravu. Tento dietny program bol zameraný na sacharidy, ktoré vypúšťajú glukózu do krvného riečiska pomalšie (hovorí o nízkom glykemickom indexe) a na vlákniny a proteíny. Cieľom bolo zníženie príjmu kalórii na 500 – 1000 na deň.
Výskum preukázal, že osoby, ktoré boli na tejto diete zhodili viac kilogramov ako osoby, ktoré dietu nedodržiavali. Zaujímavosťou je, že sken mozku ukázal, že sa zvýšila reakcia na nízkokalorickú stravu a znížila na vysokokalorickú v porovnaní s osobami bez tejto diety. 
Výskum teda preukázal, že je možné zmeniť stravovacie návyky, ktoré nás pomáhajú k strate váhy. Je však potrebné, aby si mozog uvedomil tieto zmeny a vedel tak rozlíšiť, čo nám škodí a čo naopak prospieva. Výskumníci dúfajú, že budú môcť použiť tieto poznatky v praxi, ale obávajú sa, či sa to v skutočnosti ujme.
Výsledky výskumu boli podložené výskumníkmi, ktorí zaznamenávali všetky kroky jednodlivých účastníkov programu. Tým boli pred a po programe urobené skenery mozgu, aby mohli byť výsledky skontrolované a všetky zmeny zdokumentované. Účasníci programu boli rozdelní do dvoch skupín, kde jedna skupina bola v dietnom programe a druhá bola bez diety. Dietny program pomohol osobám počas šiestych mesiacov schudnúť v prieme o 0,5 alebo 1 kg za týždeň. Cieľom programu bolo zníženie príjmu kalórii na 500 -1000 za deň, zníženie hladu a odstránenie existujúcich vzťahov medzi nezdravou stravou a tou prospešnou. Strava osôb obsahovala nižší príjem sacharidov, vyšší príjem vlákniny – 40 g/denne a príjem bielkovín asi 25%. Strava bola bohatá aj o nízkokalorické potraviny, ktoré mohli byť konzumované podľa potreby osoby, čím sa znižoval pocit hladu. Osoby, ktoré sa zúčastnili tohto programu museli byť v dobrom zdravotnom stave, nemohli mať žiadne psychické problémy, ktoré by mohli ovplyvniť výsledky výskumu a skenov mozgu. 
Táto malá štúdia teda preukázala, že je možné zmeniť naše myslenie, čo sa týka výberu potravín a našej stravy. 
Je však potrebné si pamätať, že je ťažké odhadnúť, či zmeny, ktoré výskum ukázal nastali ešte pred spustením programu u jednotlivých účastníkoch alebo nastali počas programu. Na druhej strane však výskum dokázal, že je možné ovplyvniť stravovanie pomocou jednoduchých zmien. Zaujímať sa o tie menej kalorické potraviny než o tie vysoko kalorické.


Zdroj obrázku: dreamstime.com/free

Lajknite a sledujte nás na
O výhodách portálu DomDochodcov.sk